ΔΙΑΔΟΣΗ

Στο πλαίσιο της διάχυσης των αποτελεσμάτων του σχεδίου Erasmus+ δράση ΚΑ1 με τίτλο «Δομημένες επισκέψεις σε σχολεία» που πραγματοποιήθηκε στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας το Μάρτιο του 2017, οι δικαιούχοι εκπαιδευτικοί του 1ου Γυμνασίου Καλαμπάκας μετέφεραν τις γνώσεις που αποκόμισαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος τόσο στους συναδέρφους τους αλλά και σε ορισμένους εκπαιδευτικούς του 2ου Γυμνασίου που παρευρέθηκαν στην ενημερωτική συνάντηση.

Συγκεκριμένα, ο διευθυντής, κ. Μπαλάνης Αδαμάντιος και οι συμμετέχοντες καθηγητές, Κουράκου Γεωργία, Λεβέντης Λεωνίδας, Νταφούλη Ματίνα και Σαμαρά Τζούλια παρουσίασαν διεξοδικά το ισλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα μέσα από τις επισκέψεις τους σε Ισλανδικά σχολεία όλων των βαθμίδων κάνοντας συνάμα αναφορά στον πολιτισμό, την ιστορία και τη γεωγραφία της χώρας υποδοχής.

Έγινε σαφές πως το όραμά των Ισλανδών είναι οι νέοι, μέσα από την εκπαίδευση, να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες διαβίωσης και εργασίας σε ένα κόσμο που συνεχώς εξελίσσεται. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πρόσβαση σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα υψηλών προδιαγραφών το οποίο προάγει την αλλαγή στα σχολεία, αυξάνει τη συγκέντρωση και τη διάχυση των πληροφοριών, βελτιώνει την ενημέρωση των εκπαιδευτικών και αναλύει και αξιολογεί τα αποτελέσματα για να φτάσει σε αξιόπιστα συμπεράσματα για την πορεία της μαθησιακής διαδικασίας. Το ισλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα ετοιμάζει τους νέους δίνοντάς τους εφόδια που θεωρούνται απαραίτητα για την επιτυχή τους επιβίωση στον 21ο αιώνα: δημιουργικότητα, κριτική σκέψη, δεξιότητες επικοινωνίας και ενεργή συμμετοχή στα κοινά.

Λεπτομερή περιγραφή του προγράμματος (μέσω σχολίων και φωτογραφιών) γίνεται στην ακόλουθη παρουσίαση :

Την τελευταία ημέρα του προγράμματος (25 Μαρτίου 2017) η εκπαιδευτική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Καλαμπάκας παρουσίασε στους υπόλοιπους συμμετέχοντες μια σύντομη εργασία η οποία αποτελούταν από τα πιο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του Ισλανδικού Εκπαιδευτικού Συστήματος που τους είχαν εντυπωσιάσει και από ένα σχέδιο μαθήματος εμπνευσμένο από μια φωτογραφία που είχαν τραβήξει κατά τη διάρκεια του προγράμματος στην Ισλανδία.

Τέλος ο ωραιότερος τρόπος να κλείσει η παρουσίαση αυτής της μοναδικής και αξέχαστης εμπειρίας είναι με εικόνες και ήχο που αποτυπώνονται – ως ένα βαθμό – στο παρακάτω video :